vrijdag 13 november 2009

60 km per liter?

Scooter verbruiken heel wat minder dan een wagen en doorgaans ook een pak minder dan de doorsnee motor.  Toch blijft het verbruik meestal ergens hangen tussen de 4 tot zelfs 6 liter per 100 km.  Mijn Vespa Cosa zou volgens een aantal recensies 1 liter per 15 km verbruiken (of 6,6 liter per 100km).  Mijn eigen ervaring geeft aan dat hij iets minder gulzig is dan die testen, maar ook ik zit aan 4 tot 5 liter per 100km.
Alles boven de 4 liter per 100km vind ik persoonlijk te veel. Het probleem is natuurlijk dat het eigenlijk enkel de -50cc klasse is die aan dergelijk verbruik zit.

Piaggio kondigt voor zijn Hybride 125 CC een verbruik aan van +/- 2,5 liter per 100km.  Dat is goed nieuws ook al omdat Piaggio er voor gekend staat om gulzige motoren op de markt te brengen.  De Piaggio (en dus ook Vespa) motoren hebben de goede reputatie duurzaam en krachtig te zijn, ze zijn doorgaans ook iets gulziger dan de motoren van andere producenten.

We kunnen er dus van op aan dat de hybride modellen van Piaggio (& Vespa) dus niet zullen inboeten aan vinnigheid en kracht, al zullen we de eerste onafhankelijk testresultaten moeten afwachten.Goed nieuws komt er deze dagen echter van LML.  LML is een Indische fabrikant die sinds enkele jaren de Vespa PX onder de naam LML Star op de markt brengt.  LML bouwde de PX tot enkele jaren geleden voor Vespa, toen Vespa besloot om het model uit productie te nemen kochten ze de licentie over om met een eigen versie van de PX op de markt te komen.

Nu laat LML weten dat ze een nieuwe versie van die scooter op de markt gaan brengen.  De 2 takt wordt vervangen door een 4 takt motor die met 1 liter benzine 60 km ver zou geraken.
Wellicht zullen de cijfers een beetje optimistisch zijn maar zelfs al heeft de scooter 1 liter voor 45km nodig dan nog verbruikt hij amper evenveel als de nieuwste hybride motoren van Piaggio.LML brengt twee versies van de Star 4takt op de markt: een 125cc versie en een iets krachtigere 150cc.  De scooter ziet er alvast prachtig uit.  Ik ben zeer benieuwd naar de eerste testresultaten: is de motor zo zuinig als aangekondigd en niet in het minst is hij vinnig en krachtig genoeg.  Een maximum snelheid van 80 km/uur is echt wel te weinig maar veel meer dan 100km/uur is ook niet echt nodig.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten